Kovid - 19

Kovid-19 kendini farkli klinik sempomlarla belli eder. En çok görülen semptomlar: Kuru öksürük ve nefes darlığıdır. Aynı zamanda, bunlarlın yanısıra hastaların  belli bir kısmında eklem ağrıları da görülebilir. Nadiren klinik semptomlar sırasında ağız tadinda ve koku almada farklilik tesbit ediliyor.


Bu şikayetlerle gelen hastalarda koronavirus enfeksiyonundan şüphelenmek ve tani amaci ile mutlaka PCR testi yaptirmak gerekir. PCR testi ile beraber mutlaka hər 2 akciger grafisi bakilmasi gerekir. PCR testinin sonucu neqatif olursa ve buyuk olasilikla COVID-19 şübhesi olursa, hastaya dushuk doz akcigerlerin BT müayenesi yapilmasi sharttir. Akcigerlerin BT goruntusunde buzlu cam görüntusu koronavirus tanisinda en onemli ve spesifik kriterdir. Antikor testleri Elisa ile beraber olmadigi surece tanida guvenilir degildir.
Tanisi konulan hastalarin hastaneye yatışına karar verirken kullanilan en onemli belirti oksijen saturasyonudur. Saturasyonu normal olan hasalarda her 2 akcigerin yarısından fazlasinda tutulum varsa, hastaneye yatirma doğru bir karardir.Bundan başka, genel durumu iyi olan bazi hastalara, doktorun klinik kararina göre yatış karari verile bilir.


Hastaneye yatirilmayan hastalara verilen en onmli tedavi Plaquenil ile tedavidir. Plaquenillə birlikte hastayi sekonder bakterial superenfeksiyondan koruma amachli tedaviye sefalosporin ve ya flüorokinolon grubundan olan bir antibiotik eklene bilir. Hastaneye yatirilan hastanin tedavisinde Plaquenille esh zamanli ozellikle de akcigerlerde yayılmış tutulum olan hastalarda Favipiravir tedavisinin verilmesi gerekir.


Bu ikili tedaviye ragmen solunum sistemi bulgulari düzelmeyen hastalarda MAS bulgulari varsa, yani, lemfopeni goruluyorsa, d-dimer, ferritin ve İL-6 yüksekse, o zaman bu hastalarda tedavide Actemra gibi İL-6 reseptor antaqonist tedavisi uygulanir. Bunları kullanirken ilk gün yükleme dozu, ikinci ve üçüncü gün 2. ve 3. dozlar verilərək tedaviye son verilir.


Akcigerlerde yayılmış tutulum olan hastalarda solunum sistemi problemlerinin düzelmediyi və radiyolojik bulgularin artdığı durumda hastada kök hüceə ile tedavinin düşünülmesi gerekir. Kök hücre ile tedavide en ideal yonteml 4 gün suresinde günde bir kere olmakla intravenoz ve bir kere bronkoskopi ile bronshial kök hücresi vermektir.


Steroid ilachları ile tedavi zamanı solunum problemleri yüksek olan hastalara  en fazla 2 mq/kg. dozda verilmesi gerekiyor. Akciger fibrozisinin karshisina gechmek amaci ile kullanilan en onemli tedavi kok hucre tedavisidir. Bu fibrozis BT-de  bal petegi olarak  görülür. En onemli semptom Akut respirator distress sendromdur ve bu zaman hastaya supin pozisyonu verilmesi gerekir.

 

 

Diğer Yazıları

Botoks Komplikasyonları

21 Eylül 2021
Botoks uygulaması sonrası görülen komplikasyonlar ve yan etkiler injeksiyon ile ilişkili veya botulinum toksin ile ilişkili olarak sınıflandırılabilir. 
DEVAMI

Göz Altı Torbaları

18 Eylül 2021
Göz altı bölgesi yaşlanma sürecinde oldukça erken etkilenir ve bir çok hasta için önemli bir sorundur.
DEVAMI

Pediatrik Temel Yaşam Desteği

31 Ağustos 2021
Hayati fonksiyonların tehdit altına girdiği durumlarda ilk yapılması gerekenler temel yaşam desteği olarak tanımlanır.
DEVAMI

Kolajen Tedavisi.

30 Ağustos 2021
Vücuttaki doku ve organlarda bulunan bir çok proteinler, ilgili yapıların yapısal ve işlevsel özellilklerini korumada yardımcı olur.
DEVAMI

BİZE ULAŞIN

+90 (546) 114 78 67